DET FÆRØSKE FÅRS FARVER

- fra natur til design 

   
Introduktion til et ”alternativt modeshow” på Nordatlantens Brygge, 9 juni 2006

med Malan á Lofti  
 

Det Oprindelige Nordiske Får, som det har eksisteret på vor del af kloden i årtusinder, kendes på lang afstand ved dets farverigdom. Farverne kan variere fra meget melerede, rådyragtige, til meget klare og skarpt adskilte farver.

Ingen steder i vort område, fra Finland i øst til Grønland i vest er farver og aftegninger så klare og så udbredte som på Færøerne. På færøsk har hvert får sit navn, alt efter hvilken farve og aftegning fåret har.  

Farverne er ganske langsomt på retur, overalt. Vor tids forkærlighed for standardisering vinder indpas, desværre også blandt vore gamle nordiske, farvede får. I Færøerne er denne udvikling ikke kommet rigtig i gang, måske på grund af landets isolerede beliggenhed i Nordatlanten, måske på grund af færingernes traditioner og stolthed omkring det færøske får.

Sheep-Isle, der ellers grundlæggende er en ”beskrivende hjemmeside” der blot betragter tingenes tilstand, går nu aktivt ind og sætter fokus på variationen, farverne og aftegningerne under devisen:

”Brug dem!” Uden brug, vil denne farverige kulturarv ganske stille forsvinde.

En ung spændende færøsk designer, Malan á Lofti, er i gang med at bruge ”variationen”, til at finde vej frem i modeverdenen, med et design baseret på det færøske får.

Malan á Lofti: ”Jeg har siden barnsben været fascineret i hele farvespektret i min families fåreflok på Vágar. Med baggrund i min uddannelse som designer, forsøger jeg nu at skabe tøj som kan sælges ”sydpå”, gerne i store kollektioner, men med bevaring af den oprindelige variation.”

Dette er en utrolig vanskelig opgave, med mange forhindringer. Sheep-Isle har i snart et år fulgt Malan på vej mod hendes første skind-kollektion – en kollektion som også har et lille indslag fra Island, Gotland, og Hjelm!

Sheep-Isle håber, at nedenstående PDF-fil vil give et godt indtryk af spændvidden i et ekstremt moderne design, baseret direkte på den store variation hos det færøske får.

Dr. Stefan Adalsteinsson, Nordens kendteste forsker omkring farver og aftegninger, besøgte 1 – 7 juli, 1977 Sverre og Páll Paturssons flokke i Kirkjubøur, for at lave en undersøgelse af det færøske fårs farver og aftegninger.

Det var netop i Kirkjubøur at biskop Erlendur menes at have forfattet ”fårebrevet” fra 28 juni 1298 – et af Nordens ældste, mest velbevarede og farverige lov-dokumenter.

Stefan er inviteret til Bryggen, men kunne af helbredsmæssige grunde desværre ikke komme.

Her 29 år efter, viser Malan á Lofti et udsnit af hendes tøj og tilføjer: ”I mit design søger jeg bevidst at tiltrække det 21.århundredes bymenneske”.