Høstdag og Kulturnat 13-14 okt. 2005 hos
Nordisk Ministerråd, Store Strandstræde, København.

 

Se alle billederne fra høstdagen her


På opfordring fra Liv Lønne Dille, Nordisk Genbank, Husdyr, NGH, blev jeg i september spurgt, om jeg ville hjælpe til med et ”dobbelt-arrangement” 13-14 okt. i Nordisk Ministerråd, (NMR) Store Strandstræde 18, et par 100 meter fra Kongens Nytorv.  

”Håper alt står bra til meg deg og dine. Jeg lurer på om du kan hjelpe meg med noe. Den 13. oktober skal det være et arrangement hos NMR - Sender en egen e-post etterpå. Høstedag. Jeg lurer på om du kan hjelpe meg med noen sauer - matprodukter og strikkeprodukter - gjerne ei som spinner eller lignende. Kjenner du noen som kan hjelpe meg med dette?”

Dette med ”kan du hjelpe med noen sauer” virkede spændende! Jeg drog til hovedstaden, og efter et par møder var programmet klart. Kort og godt, 12 oktober om aftenen, var en spælsau med lam, og et gutefår med lam klar til at modtage 800 skolebørn dagen efter! Alt var planlagt i mindste detalje, for at 800 skolebørn kunne få én på opleveren i Ministerrådets lille gårdhave.

Den 13 kl. 10.00 startede invasionen. Der var fårene, fårehyrde, uld og skind og Egtvedpigen præsenteret af Lejre Forsøgscenter. Der var gris som blev parteret. Der var høns, og der var fårepølse og brød til alle ungerne af noget særligt udvalgt ”genetisk brød” som de nordiske genbanker serverede.

Mest jubel tildrog æblepressen sig, og børnene deltog ivrigt i presningen. Kun få syntes at saften af ”helt nypresset æblesaft var ”sur” De fleste drak det bedste de havde lært – stærk drik for små maver. Selv et lille glas æblesaft indeholder 3-4 æbler!

Fårene tog det med stor sindsro. De kom fra Jeanette Johnsen ved Stenlille, som både har spælsau og gutefår. Mange var spørgsmålene til Jeanette. ”Vi troede får var hvide”? ”Det er jo geder; de har jo horn” Ikke let for skolebørn fra København med stort K! Men det var også en af ideerne med dagen. På en enkel måde at vise, at alt ikke er standardiseret. Danske æbler i alle mulige og umulige størrelser og farver – og ikke mindst smag! – Og en lektor fra Landbohøjskolen, Hans Ranvig, med  gammeldags høns –til og med, med gammeldags hønsekaglen!

Det hele perfekt organiseret af Martin Cleemann, specialindkaldt til lejligheden, og ovenover det hele ligesom sidste år, Lise Lykke Steffensen, med stort overblik og entusiasme, som bredte sig ud over hele teamet af husets søde piger, som i øvrigt sørgede for at hyrden fra Jylland fik to inspirerende dage, og som derfor gerne vil komme igen til næste år!!

Næste dag kom formanden for Föreningen Gutefåret på besøg sammen med sin kone. Herunder skriver Britt-Marie Larsson om Kulturnatten i Nordisk Ministerråd og om:  

Gutefår i centrum – denna gång i Köpenhamn.

Den 14 oktober var det kulturnatt i Köpenhamn. Nordiska ministerrådet, som ligger ett stenkast från Kongens Nytorv i centrala Köpenhamn, bjöd in till en kulinarisk provsmakning av olika specialiteter från de nordiska länderna – 3 förrätter, 2 huvudrätter och 3 desserter. Det var både spännande och gott! Det svenska bidraget utgjordes av ”Elgfilet med tragtkantarel creme, brombaer, rönnebaer og askeolie bröd”. Men lamm eller får ingick tyvärr inte i någon rätt, inte ens från Island eller Färöarna.

Kjeld Malthe Bruun, vårt entusiastiska danska guteombud, passade emellertid på att tillsammans med Jeanette Johnsen informera om Nordens oprindelige får.

Jeanette hade tagit med sig en gutetacka med lamm och en tacka av gammelnorsk spelsau med lamm. Fåren fick hålla till i ett hörn på Ministerrådets innergård och trots att det var mycket folk i rörelse, var de synbarligen förtjusta efter att ha satt i sig en betydande del av innergårdens planteringar.

Djuren var mycket lugna och rönte stor uppmärksamhet. Kjeld hade också slagit upp ett smakfullt arrangerat stånd med mycket intressant information om de båda fårraserna.

Här fanns olika skinn och ullprodukter och inte minst en mycket fin bildpärm, som på ett lättillgängligt och fint illustrerat sätt, berättade om Nordens ursprungliga får genom årtusendena.

Och inte nog med det – han bjöd smakprov på produkter i form av rökt gutefårfilé, på olika korvar gjorda med råmaterial från både spelsau och gutefår och korvskivor från villsau, det senare en exklusiv norsk produkt av högsta gourmetklass.

Denna informationssatsning om ursprungliga nordiska fårraser har förhoppningsvis lämnat såväl smak– som synintryck hos både en besökande allmänhet och gourmetkockarna. Det hela var ett mycket lyckat evenemang!

Avslutningen blev ju inte sämre av att Danmark samma natt också fick en ny kronprins.  

 
Britt-Marie Larsson

  
                              

Hyrden på Sheep-Isle  

Kjeld Malthe-Bruun

Föreningen Gutefåret

Britt-Marie Larsson

Retur til forside