Klip fra forsiden af Holbæk Amts Venstreblad lørdag 11 okt. 2003   

Fåreavler på Odden

med til at sikre den norske spælsaurace

 

Norges oprindelige fårerace er ved at uddø. I hele landet er der kun ca. 700 dyr tilbage, men på Odden og ved Rørvig er der tilsammen ca. 150 eksemplarer af den særlige spælsau-race. 

Af Jens Åge Olesen 

Odsherred har i disse dage besøg af en norsk fårespecialist, Ottar Endresen. Han er leder af Norges registrering af  gammelnorsk spælsau, som den hedder deroppe. Anledningen til hans visit på disse kanter er, at han i bogstaveligste forstand har kig på sit lands oprindelige fårerace. Endresen er endvidere ledsaget af en norsk ekspert i avlsarbejde, Kjeld Malthe-Bruun.
Det sker bl.a. på Brambjerggaard, i Overby på Odden, hvor fåreavler Margrethe Agger har ca. 150 eksemplarer af den særlige spælsaurace, hvoraf de fleste dog kan opleves i det fårehold hun har i de fredede områder på Korshage direkte ud til Kattegat. Og netop fårene på Korshage betegnede Ottar Endresen som en klassisk spælsaubesætning, der i høj grad kan være med til at sikre spælsaufårets fremtid i Norge. 

Kun 700 tilbage
Racen er identisk med Norges oprindelige får. Gennem flere hundrede år har racen tilpasset sig livet i fjeldene, og på de forblæste øer i den Vestnorske skærgård. Det nøjsomme dyr formåede at klare sig med, hvad den barske natur kunne tilbyde.
Indtil ca. 1960 var spælsauens antal noget med flere hundrede tusinde, men i de følgende år gik det ned ad bakke, hvilket skyldes,  at man, for at fremme kødproduktionen krydsede spælsau-typen med store importerede racer, præcis som man har gjort det i Danmark. For tre år siden måtte man erkende, at fåret var tæt på at forsvinde, idet en landsdækkende registrering viste, at der i det store land kun var ca. 700 gammalnorsk spælsau tilbage.


Margrethe Agger, Ottar Endresen og Kjeld Malthe-Bruun ser på 1-årige spælsauvæddere

Strikke- og vævegarn   
Undervejs er flere af fårets særlige kvaliteter, bl.a. det fedtfattige kød, den blanke naturfarvede uld, der er særdeles perfekt til strikke- og vævegarn – og spælsauens evne til at klare sig i naturen året rundt, næsten gået tabt, men i Norge er det nu besluttet, at den gammalnorske spælsau skal bevares. Det foregår via et nyt avlsarbejde, og her er det, at danske avlere kommer ind i billedet. 

En trofast lille kreds af danske fåreavlere har i årtier værnet om spælsauen, og de har lige netop det avlsarbejde, der kan være med til, at vi kan bære spælsauen ind i det nye årtusinde. Bramsbjerggaard på Odden får i den forbindelse en vigtig rolle, siger Ottar Endresen.
- Og vi er da vældig glade for at kunne hjælpe nordmændene, for det ville da være trist, hvis hjemlandet for spælsau mistede den fårerace, der dels har et usædvanligt sundt kød, og som tillige leverer uld til de vævegarner, som mine kolleger verden over så gerne vil anvende, siger fåreavleren og billedvæveren på Odden – Margrethe Agger.

 

Sheep-Isle på norsk om Margrethe Agger 

Brambjerggaard ligger på spissen av Sjællands Odde med Kattegat i nord og Bælthavet i sør. Det meste går i blått. Himlen er høy og horisonten langt unna. Ulla som Margrethe bruker blir spunnet i Grimstad, hos Per Hoelfeldt Lund. Den har alle nyansene som Margrethe behøver, enda blå. Her er en samling links til Margrethes kunst, Brambjerggaard, og den gammalnorske fargede spælsau.